Skärgårdsstiftelsen
Tack! Ditt bidrag går till viktiga insatser i Stockholms skärgård

En julklapp som räcker ett helt år

Den perfekta julklappen till medarbetarna

Ge dina medarbetare Skärgårdsvänskap i julklapp till nytta för friluftsliv och natur i Stockholms skärgård.

Som Skärgårdsvänner får dina kollegor

Magasin Stångmärket
Stångmärket, vårt eget magasin utkommer med 4 nr/ år. Här kan hen läsa om vår verksamhet och Stockholms skärgård i stort.
Vänboken
När din medarbetare blivit Skärgårdsvän kommer hen under nästa år få Skärgårdsstiftelsens årliga vänbok hem i brevlådan eller till närmaste utlämningsställe, helt utan extra kostnad.
Erbjudanden och upplevelser
Följ Skärgårdsstiftelsen på sociala medier och prenumerera på nyhetsbrevet för att ta del av exklusiva och spännande erbjudanden som Skärgårdsstiftelsen ordnar för sina stödjande vänner.

Skärgårdsvänner bidrar till

Bevarad natur
Skärgårdsstiftelsen värnar om 40 naturreservat, motsvarande ca 12 % av marken i Stockholms skärgård, för ett hållbart skärgårdsliv för alla.
Renhållning
Skärgårdsstiftelsen sköter toalett- och sopbodar på nästan 200 platser i Stockholms skärgård, till nytta och lättnad för friluftsliv och miljö.
Service
Skärgårdsstiftelsen håller naturhamnar, spännande naturstigar, öppna bastur och bodar från norr till söder, tillgängliga för dig.
Framtiden
Skärgårdsstiftelsen arbetar för ett levande kulturlandskap, en biologisk mångfald och bevakar flera djurskyddsområden.
”Det här är en julgåva som inte bara är uppskattad bland personalen, den höjer också medvetenheten om hur viktig och sårbar Skärgården är. Som julpresent är den en perfekt matchning till vårt övriga hållbarhetsarbete.”
Magnus i Falun

Vanliga frågor

Här finns svaren på de vanligaste frågorna.
Vad är en Skärgårdsvän?

Skärgårdsvänner är privatpersoner, föreningar och företag som stödjer Skärgårdsstiftelsens verksamhet med ett årligt ekonomiskt bidrag.

Hur många Skärgårdsvänner har ni?

Skärgårdsstiftelsen har ca 20.000 stödjande Skärgårdsvänner bestående av privatpersoner, föreningar och företag.

Varför behöver ni bidrag?

Skärgårdsstiftelsen har stöd från 3 olika håll: Region Stockholm, arrenden och hyror, gåvor.

Gåvor från privatpersoner, företag och föreningar går till att förbättra upplevelsen för besökaren genom att iordningsställa eldstäder, röja naturstigar och öppna upp gläntor. Vi erbjuder bastur och naturhamnar med service som dass och sopstationer. Vi ökar även skyddet under ytan och erbjuder ex Bojar som ersätter ankring i ett försöka att kombinera aktivt båtliv samtidigt som vi värnar om Östersjöns hälsa.

Regionens bidrag är satt att minska med tiden och går till drift och underhåll inom området skötsel och naturvård.

Arrenden och hyror går direkt tillbaka till fastigheterna för renovering och utveckling samt säkerställande av miljökrav.

Vi är därför beroende av stöd från allmänheten i form av Skärgårdsvänner och Företagsvänner.

Vad används Skärgårdsvännernas bidrag till?

Skärgårdsvännernas bidrag går till att bevara Stockholms skärgårds egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt främja utvecklingen av friluftsliv, kultur, rekreation och turism.
Detta gör Skärgårdsstiftelsen genom att tillgängliggöra 40 naturreservat och tillhandahålla värdshus, vandrarhem, gästhamnar, bastur, vandringsleder och mycket mer.

Vad är tidningen Stångmärket?

Stångmärket är Skärgårdsstiftelsens eget magasin som Skärgårdsvännerna får direkt hem i brevlådan. Magasinet kommer ut fyra gånger per år och har en årlig upplaga på ca 150.000 ex. Magasinet innehåller reportage och notiser som relaterar till Skärgårdsstiftelsens verksamhet och skärgården i stort.

Vad är Skärgårdsstiftelsens vänbok?

Vänböckerna började publiceras 1974 i form av inbundna årsböcker med verksamhetsberättelse och artiklar. Idag ger Skärgårdsstiftelsen varje år ut en vänbok till sina Skärgårdsvänner med olika skärgårdsteman som fyrar, natur, skärgårdsväder och kulturbyggnadsvård.

Vad är Servicemärket?

Servicemärket är en dekal som du kan köpa för visad uppskattning över det jobb som Skärgårdsstiftelsen gör i våra naturhamnar.

Andra sätt att stödja privat - tipsa gärna dina kollegor!

Swisha en gåva
Swisha gärna ett bidrag om du inte kan ge bort ett vänskap just nu men ändå vill stödja Skärgårdsstiftelsen.
Bli Skärgårdsvän själv
Unna dig själv en julklapp som gör gott inte bara för dig utan även för vår älskade skärgårdsmiljö.
För hela familjen
Gör hela familjen till Skärgårdsvänner. Hos Skärgårdsstiftelsen finns något för både stor och liten.
© 2021 Skärgårdsstiftelsen